Jordmandel är en av de äldsta kända odlade grödorna i världen, dokumenterad så tidigt som för 4000 år sedan i Egypten. Den sägs ha kommit till Spanien runt 700 e.Kr. och odlas nu där kommersiellt, särskilt i området runt Valencia. Jordmandel odlas också i Nordafrika, USA, Mexiko och delar av Asien.
Jordmandelmjöl är glutenfritt och kan användas som ett nötalternativ vid bakning och matlagning. Det är en mångsidig ingrediens som kan ersätta mandlar och andra nötter.
Latinskt namn: Cyperus esculentus
Ingredienser: Jordmandelmjöl
Ursprung: Västafrika
Förvaring: Förvaras torrt och svalt
Näringsvärde per 100 g
Energivärde: 1673 kj / 400 kcal
Fett: 23,3 g
- varav mättat fett: 6,7 g
Kolhydrater: 63,3 g
- varav sockerarter: 30 g
Protein: 4,3 g
Fiber: 6,7 g
Salt: 0,01 g